Имам ли стомашен вирус или хранително отравяне?

Болестта и болката в корема често се прехвърлят като стомашен грип или хранително отравяне. Въпреки това, тъй като симптомите са сходни, хората често объркват двете състояния.

Знанието на разликата между двете може да поддържа точна диагноза.

Стомащен вирус срещу хранително отравяне

Вирусна инфекция, която атакува храносмилателната система, обикновено се нарича стомашен вирус.

Хората понякога наричат ​​заболяването „стомашен грип“, въпреки че това име е подвеждащо, тъй като грипът атакува дихателната система. Стомашният вирус може да бъде известен и като вирусен гастроентерит.

Съществуват различни щамове на вируса. Според Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC), най -честата причина в Съединените щати е Norovirus.

хранително отравяне, от друга страна, описва поглъщането на замърсена храна. Bacteria, viruses or less commonly parasites can enter the body and cause symptoms of gastroenteritis through food that has spoiled, been unhygienically prepared or contaminated in any other way.

Transmission

Stomach viruses

Стомашните вируси са силно заразни и могат да се разпространят бързо. Хората, заразени с стомашен вирус, са заразителни от момента, в който започват да се чувстват зле, а също и през първите няколко дни след възстановяване.

Стоманският вирус може да се разпространи по няколко различни начина:

 • Ядене на храна или пиене на течности, които са замърсени с вируса
 • с директен или косвен контакт с устата със заразен човек или повърхност с вируса върху него

Вирусът също обитава повръщането и изпражненията на хората, които имат инфекцията.

хранително отравяне

кръстосано замърсяване често е причина за хранително отравяне, по време на което вредните организми прехвърлят от една повърхност на друг. Неварени и готови за консумация храни, като салати, са особено изложени на риск от замърсяване.

Всяка година приблизително 48 милиона души в Съединените щати изпитват пристъп на хранително отравяне.

Бактериите могат да растат бързо, когато редица храни, включително месо, млечни продукти и сосове, не се държат при правилната температура. Бактериите и други вредни организми произвеждат отровни вещества, които могат да причинят възпаление на червата, когато се ядат.

Замърсяването също може да се появи у дома, ако суровото месо не се обработва или се готви правилно.

Салмонела и E. coli са два често срещани типа бактерии, свързани с хранително отравяне.

Симптоми

Симптомите на стомашните вируси и хранителното отравяне са много сходни, но може да има някои разлики.

Стомашни вируси

Симптомите на стомашен вирус включват:

 • Диария, която може да бъде водниста или кървава
 • Загуба на апетит
 • Гадене или повръщане
 • Стомашни спазми, мускулни болки или слабост
 • Нискостепенна треска
 • Лекоглава или замаяност

Стомахният вирус обикновено не причинява кървави изпражнения. Изпражненията, които съдържат кръв, могат да сигнализират за по-сериозна инфекция.

Тези симптоми често продължават 3-4 дни, но могат да продължат до 14 дни.

хранително отравяне

Симптомите на хранително отравяне могат да се появят в рамките на часове след хранене. Хората могат да изпитат:

 • Водниста или кървава диария
 • гадене
 • Повръщане
 • Болки в стомаха и спазми
 • треска, втрисане и болки в тялото
 • Замаяност и лекота на дехидратация

болестта от хранително отравяне може да продължи от няколко часа до няколко дни.

Хората обикновено могат да подозират хранително отравяне, ако ядат неремирана храна или други хора, които са консумирали една и съща храна, изпитват подобни симптоми.

салати, сурови или недооценени домашни птици, яйца, морски дарове и други млечни продукти Продуктите са високорискови храни за хранително отравяне.

Диагноза

Няма единен метод за диагностициране на стомашен вирус. Лекар вероятно ще основава диагноза само на представящите симптоми.

Тест за бързо изпражнение може да се използва за откриване на ротавирус или норовирус, но той не е лесно достъпен в повечето клиники. Няма бързи тестове за други вируси. Проба от изпражненията също може да се използва за изключване на бактериална или паразитна инфекция.

Диагностицирането на хранително отравяне може да бъде трудно, особено ако не можете да идентифицирате конкретната причина. Тестовете за изпражнения може да са в състояние да идентифицират патогена, причиняващ болест. Вземете нашия безплатен ежедневен бюлетин

Очаквайте задълбочени, подкрепени от науката топли на най-добрите ни истории всеки ден. Докоснете и запазете любопитството си удовлетворено. Направете си имейл подписване сега

Вашата поверителност е важна за нас. Всяка информация, която ни предоставяте чрез този уебсайт, може да бъде поставена от нас на сървъри, разположени в страни извън ЕС. Ако не сте съгласни с такова поставяне, не предоставяйте информацията.

лечение

лечението зависи от организма, причиняващ инфекцията.

Поддържаща терапия, която включва, която включва терапия, която включва терапия, която включва терапия Повишената хидратация, почивка, попълване на електролити и лекарства за треска обикновено са всичко, което е необходимо за вирусни заболявания. Това е така, защото вирусите не реагират на антибиотиците и просто трябва да изпълняват курса си.

Ако се установи, че бактерията, като салмонела, причинява симптомите, може да се предпише антибиотик. За паразити могат да бъдат налични антипаразитни лекарства.

Има няколко стъпки, които хората могат да предприемат у дома, за да подпомогнат възстановяването от стомашен вирус или хранително отравяне.

 • Нека оставим Стомахът се утаява. Опитайте се да не ядете твърди храни, докато не се почувствате по -добре.
 • Смучете ледените чипове или отпийте малки глътки вода. Хората трябва да пият много течности, за да предотвратят дехидратацията. Избягвайте сокове или други напитки с много захар или подсладители, които могат да влошат диарията.
 • Улесни се обратно в храненето. Започнете с нежни, лесни за тъпчета храни, като сода крекери, тост и ориз. Спрете да ядете, ако усещането за гадене се върне.
 • Избягвайте определени вещества, докато се почувствате по -добре или за няколко дни до седмица след като симптомите са разрешени, ако делото ви е тежко. Те включват млечни, кофеин, алкохол, захар и мазни или силно подправени храни.

Хората трябва да бъдат предпазливи да приемат лекарства без рецепта (OTC), освен ако не се съветват от доставчик на здравни грижи , тъй като някои могат да влошат инфекцията. Дори лекарствата за анти-диария могат да влошат ситуацията в някои случаи.

гастроентеритът обикновено ще се разреши в рамките на няколко дни или по-малко без лекарства. Хидратацията обаче е жизненоважна за бързото кардиол капсули възстановяване и предотвратяване на усложнения.

хората трябва да потърсят медицинска помощ, ако имат някой от следните симптоми:

 • Кърваво изпражнение или повръщане
 • Не може да се задържи течността в продължение на 12-24 часа
 • Замаяност или световна глава
 • Треска над 104 ° Fahrenheit (° F)
 • Тежка, безмилостна коремна болка

профилактика

вирус на стомаха

CDC оценка, че норовирусът причинява 19 до 21 милиона заболявания всяка година. Следните превантивни мерки могат да помогнат за намаляване на риска от улов на стомашен вирус.

 • Практикуване на правилна хигиена на ръцете: Хората винаги трябва да мият ръцете си със сапун и вода, особено след използване на тоалетната, смяна на памперси, или преди да ядете или приготвяте храна.
 • Вземане на предпазни мерки, когато в кухнята: Важно е да изплакнете плодовете и зеленчуците и да готвите добре цялата храна.
 • Почистване и дезинфекция на потенциално замърсени повърхности: Хората трябва незабавно да почиства и дезинфекцира замърсени повърхности след повръщане или диария..
 • Поддържане на разстояние от всеки, който е заразен с вируса: Ако някой в ​​домакинството е заразен, той трябва да използва отделни лични вещи като чинии и очила и да използва отделна баня, ако е възможно.

В някои страни има ваксинация, която противодейства на определени стомашни вируси. Ваксината може да бъде ефективна, за да помогне за предотвратяване на тежки симптоми на вируса, когато се дава на деца през първата година от живота им.

хранително отравяне

хората могат да помогнат за предотвратяване на хранително отравяне, като гарантират че месото, салатите, превръзките и други храни се съхраняват при правилната температура. Не яжте храна, която е оставена извън съхранението повече от 2 часа.

Важно е хората да мият ръцете си при работа със сурово месо. Те също така трябва да се уверят, че го приготвят старателно и да избягват да ядат сурово месо, сурови яйца или сосове, приготвени със сурови яйца. По време на пикници или партита храната, която трябва да бъде в хладилник, трябва да се съхранява на лед.

Хората също трябва да бъдат внимателни, когато ядат в ресторанти или друга непозната среда.

Прочетете статията на испански.

Q:

Какво трябва да прави човек, когато има хранително отравяне вместо стомашен вирус? Обикновено се решава сама по себе си след няколко дни.

В повечето случаи обикновено е достатъчно да си вземете много почивка, да останете изолирани и хигиенични и да пиете достатъчно течности. В някои тежки случаи обаче могат да са необходими специфични терапии като лекарства за анти-гадене, антибиотици и анти-диари.

Saurabh Sethi, MD, Mphanswers представляват мнението на нашите медицински експерти. All content is strictly informational and should not be considered medical advice.

 • GastroIntestinal / Gastroenterology
 • Infectious Diseases / Bacteria / Viruses
 • Nutrition / Diet

Медицински новини днес имат строги насоки за снабдяване и черпят само от рецензирани проучвания, академични изследователски институции и медицински списания и асоциации. Избягваме да използваме висши референции. Ние свързваме първични източници – включително проучвания, научни справки и статистика – във всяка статия, както и ги изброяваме в раздела за ресурси в долната част на нашите статии. Можете да научите повече за това как гарантираме, че съдържанието ни е точно и актуално, като прочетете нашата редакторска политика.

Contents